Minnesotahoito alkoholismiin 

Auttava puhelin:
  020 121 3300

Jätä viesti meille:
 Lomake

Alkoholin riskirajat 

Alkoholin riskirajoilla tarkoitetaan määriä, kuinka paljon alkoholia voidaan käyttää ilman kohonnutta riskiä erilaisiin terveysongelmiin. Riskirajoilla ei sen sijaan ole mitään tekemistä alkoholismin kartoittamisessa.

Alkoholin riskirajat määritellään alkoholiannosten mukaan päivä- tai viikkotasolla. Yksilölliset tekijät, kuten sukupuoli, paino, ikä tai alkoholismin perinnöllisyys, vaikuttavat riskirajoihin. Riskirajojen avulla pyritään selvittämään, milloin alkoholia käytetään liikaa, jotta mahdollisiin terveyshaittoihin pystyttäisiin puuttumaan.

Riskirajoista puhuminen vie keskustelua kuitenkin väärään suuntaan, koska riskirajojen rajoissa pysyminen synnyttää harhakuvitelmaa siitä, että kyse ei olisi alkoholismista. Tosiasiassa alkoholisti saattaa hyvinkin juoda alle riskirajojen. Alkoholisti pitää myös usein täysin juomattomia kausia ja on olemassa alkoholisteja, jotka eivät enää juo lainkaan.

Alkoholismin kartoittamisessa kyse on enemmän laadullisesta kuin määrällisestä seikasta. Olennaisempaa on tarkastella miten henkilö juo kuin sitä kuinka paljon hän juo. Juoko henkilö salaa, häpeääkö hän juomistaan, onko hänellä tarve valehdella tai vähätellä juomistaan? Jos pullo menee piiloon, miksi se menee piiloon? Taikka sen sijaan, että kysyisimme kuinka usein henkilö juo, olennaisempi kysymys on, kuinka paljon alkoholi on mielessä silloin kuin hän ei juo? Nämä ovat kaikki olennaisia kysymyksiä alkoholismisairauden arvioimisessa, ei niinkään se mikä on viikkoannosten määrä.

Alkoholin runsas käyttö lisää alkoholin haittavaikutuksia

Yksi alkoholiannos on 0,33 litraa olutta tai siideriä, 12 cl viiniä, 8 cl väkevää viiniä tai 4 cl väkevää alkoholia. 

Alkoholin riskirajat voivat olla käyttökelpoinen työväline ns. tavallisessa juomisessa, mutta alkoholismissa on kyse kokonaan muusta asiasta.

Yleisesti alkoholin kohtalaisen riskin tasoksi määritellään naisilla seitsemän ja miehillä 14 annosta viikossa. Korkean riskin rajat ovat naisilla 12–16 annosta ja miehillä 23–24 annosta viikossa eli 5–6 ja 6–7 annosta päivittäin. 

Alkoholin käytölle ei kuitenkaan voida asettaa turvarajoja. Geneettisesti alttiille jo ensimmäinen ryyppy on usein lähtölaukaus kohtalokkaalle kehityskululle. Alkoholismin kartoittamisessa viikkoannoksilla ja muilla määrällisillä mittareilla ei ole siten mitään käyttöä. Alkoholisti voi hyvinkin juoda alle riskirajojen ja laskea hyväkseen tämänkaltaisia mittareita esimerkiksi lisäämällä juomattoman työviikon (5 x 7 annosta = 35 annosta) aikana säästetyt annokset viikonlopun sallittuihin määriin.

Jos alkoholin käyttösi mietityttää, ota rohkeasti yhteyttä. Keskustelemme mielellämme kanssasi alkoholin käytöstäsi ja ohjaamme sinut tarvittaessa avun piiriin.
 

Alkoholismista voi toipua

Minnesotahoito