Minnesotahoito alkoholismiin 

Auttava puhelin:
  020 121 3300

Jätä viesti meille:
 Lomake

Alkoholismin merkit

Alkoholismi on sairaus, jossa henkilö on sekä psyykkisesti että fyysisesti riippuvainen alkoholista.

Ensimmäiset alkoholismin merkit ovat usein alkoholin säännöllinen ja runsas käyttö sekä alkoholin käytön pakonomaisuus ja käytön hallitsemisen heikentyminen. Henkilö voi esimerkiksi kokea pakottavaa tarvetta juoda joka viikonloppu ja hän juo usein enemmän kuin on suunnitellut. Alkoholin käytön tai juodun alkoholimäärän salailu läheisiltä on merkki alkoholismista.

Kun alkoholismi on edennyt jo pidemmälle, käytetyn alkoholin määrät kasvavat ja alkoholin käyttö on entistä pakonomaisempaa, välittämättä sen aiheuttamista terveydellisistä ja sosiaalisista haitoista. Alkoholismin edetessä toleranssi kasvaa – täten alkoholisti saattaa vaikuttaa melko selvältä, vaikka hän olisi jo käyttänyt runsaasti alkoholia. 

Alkoholisti kokee vieroitusoireita, kun alkoholi alkaa häipyä verenkierrosta. Alkoholistin krapulat ovat voimakkaimmin henkistä laatua, koska alkaneet pysyvät muutokset aivojen palkitsemisjärjestelmässä aiheuttavat juomisen jälkeen aina ns. kemiallisen depression. Aivojen muutoksista johtuva juomisen jälkeinen kemiallinen depressio jatkuu vielä pitkään tavanomaisten krapulan oireiden hävittyä.

Kun alkoholinkäyttö on pakonomaista eikä se ole hallinnassa, seuraukset ulottuvat aina myös alkoholistin sosiaaliseen ympäristöön. Työpaikalla alkoholismin oireet näkyvät vasta sairauden myöhäisessä vaiheessa ja tällöin se ilmenee usein eristäytymisenä työkavereista, sulkeutuneisuutena, persoonallisuuden muuttumisena, selittämättöminä töistä poissaoloina ja omituisina syinä ja selittelyinä poissaoloille.

Alkoholisti pelkää ja kammoksuu loppuun saakka ajatusta töissä paljastumisesta. Lopulta paljastuminen ja kulissin sortuminen on kuitenkin alkoholistille itselleen valtava helpotus ja oikea hetki hoitoon lähdölle. 

Jos olet huolissasi omasta tai läheisesi alkoholismista – ota rohkeasti yhteyttä. Keskustelemme mielellämme kanssasi alkoholismin merkeistä ja neuvomme miten eri tilanteissa tulisi toimia.
 

Alkoholismista voi toipua

Minnesotahoito