Minnesotahoito alkoholismiin 

Auttava puhelin:
  020 121 3300

Jätä viesti meille:
 Lomake

Alkoholismin oireet

Alkoholismin tyypillisiä oireita ovat masennuksen kaltainen tila ja unettomuus. 

Alkoholistin aivot ovat ehdollistuneet alkoholille. Käytännön tasolla tämä tarkoittaa sitä, että alkoholisti alkaa kokea erittäin epämiellyttäviä tunnetiloja juomisen loputtua tai jo juomisen aikana. Tyypillisiä tunnetiloja ovat syvä ahdistuneisuus, epätoivo ja tietynlaiset pelkotilat. Kuvatut tunnetilat ovat voimakkaimmillaan alkoholin haihtuessa pois, eli krapulatilassa, mutta ajan kuluessa ne jäävät alkoholistille vielä pitkäksi ajaksi juomisen loputtua.  

Edellä kuvattua alkoholismin oiretta kutsutaan kemialliseksi depressioksi, jonka seurauksen alkoholisti saa usein masennus taikka ahdistuneisuushäiriö diagnoosin. Psyykelääkitys ei auta kyseiseen oireeseen, koska alkoholistilla kemiallinen depressio jatkuu niin kauan kuin perussairaus eli alkoholismi on hoitamatta.  Eli niin kauan kuin alkoholismisairaus on aktiivisena.

Arkikielellä kuvattuna alkoholistin aivoissa ei ole hyvä olla.

Ahdistus, tuska ja pelot tuntuvat väistyvän vain silloin kuin alkoholisti juo. Tosiasiassa ne eivät väisty mihinkään, vaan palaavat takaisin entistä voimakkaimpana, sillä alkoholi on kemiallisen depression aiheuttaja. Alkoholisti kokee ”lääkitsevänsä” itseään alkoholilla, usein tietämättään, että sietämättömät tunnetilat johtuvat alkoholista. Kun alkoholismisairaus on puhjennut, alkoholista on tullut masenne. Näin käy kaikessa päihderiippuvuudessa, kaikkien päihteiden osalta. Sairastuttuaan päihderiippuvuuteen, päihde on kääntynyt käyttäjäänsä vastaan.

Samasta syystä alkoholisti ei nuku.

Aivoissa on rauhaton olo ilman päihdettä ja levollisessa mielenrauhassa tapahtuva syvä uni on kaukainen haave. Tämän johdosta alkoholismiin sairastunut alkaa usein käyttää alkoholia ”unilääkkeenä”. Kun aivot saavat alkoholia, jonkinasteisessa välirauhassa tapahtuva huonolaatuinen uni on mahdollinen. Toinen tapa päästä tähän puolittaiseen uneen, ovat päihdyttävät uni- tai nukahtamislääkkeet.

Vaikka alkoholismisairauteen liittyvä tietoisuus on suomessa kasvanut, kuvattuihin alkoholismin oireisiin määrätään edelleen päihdyttäviä lääkityksiä kuten rauhoittavia lääkkeitä tai unilääkkeitä.

Päihdyttävät lääkeaineet ylläpitävät alkoholistin aivoissa samaa kemiallista riippuvuussairautta kuin alkoholi. Näin ollen ne ainoastaan pahentavat tilannetta. Päihdyttävät lääkeaineet, kuten rauhoittavat lääkkeet ja unilääkkeet synnyttävät alkoholistilla aina sekakäyttöä. Alussa sekakäyttö voi olla tahatonta, mutta usein sekakäyttö muodostuu tarkoitushakuiseksi, kun alkoholisti oppii huomaamaan lääkkeiden päihdyttävän vaikutuksen. Viime kädessä rauhoittavilla lääkeaineilla korjataan krapulaa ja unilääkkeillä yritetään lääkitä alkoholismin aiheuttamaa unettomuutta. 

Alkoholismista on mahdollista toipua

Kun päihderiippuvainen tiedostaa riippuvuutensa syyt, oireet, sekä vaikutukset itseensä ja läheisiinsä, hän voi parantua.

>> Kysy lisää minnesotahoidosta

Alkoholismista voi toipua

Minnesotahoito