Minnesotahoito alkoholismiin 

Auttava puhelin:
  020 121 3300

Jätä viesti meille:
 Lomake

Alkoholisti eli alkoholiongelma

Alkoholisti on nimitys henkilölle, joka sairastaa alkoholismia. Vastoin yleistä luuloa, alkoholistit ovat tavallisia suomalaisia perheen isiä ja äitejä sekä hyvin usein työssäkäyviä ja työssään menestyviä tunnollisia työntekijöitä joilla on alkoholiongelma.

Alkoholismi on koko kansan sairaus. Suomessa on noin 400.000 alkoholiongelmaista henkilöä, joista suurin osa on työelämässä.

Alkoholistin ei tarvitse olla aktiivinen juomisessaan, ollakseen alkoholisti ja omatakseen alkoholiongelman. Vaikka henkilöllä olisi vuosikymmenien raittius, sairaus on hänessä silti latenttina. Jos juominen jatkuu, sairaus aktivoituu välittömästi ja herää henkiin täysissä voimissaan. Alkoholismisairauden pysyvän ja parantumattoman luonteen vuoksi sanotaankin; kerran alkoholisti – aina alkoholisti.

Miksi alkoholisti juo?

Alkoholistin kyky kontrolloida juomisen määrää tai päättymistä on alussa heikentynyt. Sairauden eli alkoholiongelman edetessä alkoholistin kontrollikyky on olennaisin osin menetetty. Alkoholistin suunnitelmat juomisen määrästä epäonnistuvat lähes aina eikä hän aina edes tarkkaan ottaen tiedä minä päivänä juominen päättyy. Krapulat muodostuvat syväksi ahdistukseksi ja pelko siitä pakottaa juomaan lisää. 

Tunne-elämän tasolla alkoholisti kokee syyllisyyttä ja häpeää, jonka johdosta hänelle alkaa muodostua salaisuuksia; pullo menee piiloon eikä alkoholistin sanaan voi luottaa. Alkoholisti varjelee salaisuuttaan valehtelemalla puolisolleen, lapsilleen, työkavereilleen jne. Jatkuva paljastumisen pelko yhdessä häpeän ja syyllisyyden kanssa alkavat ohjata alkoholistin persoonallisuutta. Seurauksena on jatkuva paha olo, jota alkoholisti kokee ”lääkitsevänsä” alkoholilla tai muilla päihdyttävillä aineilla. Tällöin alkoholisti on kykenemätön myöntämään itselleen, että kaiken pahan olon syynä on päihde ja alkoholiongelma on muotoutunut. 

Miten alkoholismi etenee ja muotoutuu alkoholiongelmaksi?

Kun alkoholismisairaus on puhjennut, päihde on huomaamatta kääntynyt alkoholistia vastaan. Alkoholista on tullut masenne, eli alkoholi aiheuttaa masennuksen kaltaisen tilan ns. kemiallisen depression.  Alkoholista ei juuri saa enää edes hyvää oloa, se korkeintaan näennäisesti ”korjaa” oloa paremmaksi, kunnes alkoholisti herää taas uuteen ahdistukseen, eli alkoholistin krapulaan. Tätä olotilaa on taas korjattava uudella ryypyllä ja kierre on valmis.

Kaikesta edellä mainitusta huolimatta, alkoholisti hoitaa kuitenkin työnsä hyvin. Alkoholisti pitää viimeiseen asti kiinni työstään. Elämä sen sijaan on muodostunut sietämättömän raskaaksi. Työ rytmittää juomista, mutta kaikki vapaa-aika alkaa mennä juodessa. Näin on syntynyt alkoholiongelma.

Voiko alkoholiongelmasta toipua?

Päästääkseen pois tästä pahan olon oravanpyörästä, alkoholistin on raitistuttava. Alkoholisti ei näe itse omaa tilaansa tai alkoholiongelmaansa eikä ole itse kykenevä tekemään asialle mitään. Alkoholisti lupaa vähentää ja lupaa lopettaa, mutta pettää lupauksensa aina. Alkoholisti saattaa itse uskoa lupaukseensa, mutta on kykenemätön pitämään lupaustaan - omin voimin. Tämän vuoksi alkoholisti tarvitsee oikeanlaista hoitoa, päästäkseen takaisin hyvään elämään, eli raittiuteen.

Koska alkoholisti on kykenemätön näkemään omaa tilaansa ja lisäksi kykenemätön lopettamaan, alkoholisti tarvitsee läheisten määrätietoista puuttumista tilanteeseen ja ohjaamista hoitoon.

 

Jos olet huolissasi läheisesi juomisesta ja haluat saada hänet hoitoon. Soita 020 121 3300. Me tiedämme itse raitistuneina alkoholisteina, miten juova alkoholisti saadaan hoitoon.  

Alkoholismista voi toipua

Minnesotahoito