Minnesotahoito alkoholismiin 

Auttava puhelin:
  020 121 3300

Jätä viesti meille:
 Lomake

Voiko läheinen auttaa alkoholistia toipumaan? 

Läheinen ei voi saada alkoholistia toipumaan, vaikka antaisi kaikkensa. Hoitoon suostuttelussa läheinen voi kuitenkin auttaa ratkaisevasti. Joskus läheinen saattaa tahtomattaan mahdollistaa juomisen, vaikka tarkoitus on päinvastainen ja tähtää vilpittömästi vähintään juomisen vähenemiseen.

Fenix-klinikat voi auttaa, kun mietit, kuinka ottaisit asian puheeksi alkoholistin kanssa ja saisit hänet ottamaan hoidon vastaan.

Soita 020 121 3300 ja kysy lisää – annamme mielellämme vinkkejä ja toimintaohjeita.

Kuinka läheinen voi saada oman elämänsä takaisin itselleen? 

Fenix-klinikoilla alkoholistin hoitoon osallistuvat myös läheiset, jotka saavat tiedon sairaudesta ja siitä toipumisesta. Hoidon myötä he oppivat vähitellen tunnistamaan omat tarpeensa ja päästämään irti alkoholistin varjossa elämisestä. Oman elämän ja voimavarojen löytyminen on vapauttava tunne, joka palauttaa mielenrauhan ja elämänilon.

Siinä missä alkoholistin elämä kietoutuu alkoholin ympärille, läheisen elämä kietoutuu alkoholistin ympärille. Oman elämä jää vähitellen sivuseikaksi, kun päihderiippuvainen määrää elämisen tahdin. Energia menee alkoholistista ja hänen asioistaan huolehtimiseen, epätoivoiseen juomisen kontrollointiin ja jälkien peittelyyn. 

Juomattominakin aikoina läheisen levollisuus on kateissa, sillä seuraavaa romahdusta osataan odottaa ja pelätä. Läheinen tunnistaa herkästi merkit, jotka kertovat juomisen alkavan pian.

Perheessä päihderiippuvainen alkaa hallita muidenkin perheenjäsenten käyttäytymistä ja ajaa tunne-elämää vääristyneeseen suuntaan. Joudutaan salaamaan, selittelemään ja paikkaamaan noloja tilanteita. Päihderiippuvuus vaikuttaa vakavasti kaikkiin perheenjäseniin, myös lapsiin. Perheen pahoinvointi näkyy kulisseista huolimatta ulospäin epäsuorasti esimerkiksi lasten ja puolison epämääräisenä oireiluna. 

Katso alla olevasta linkistä Ylen TV1 Aamusydämellä ohjelma, jossa Hilla Blombergin vieraat Kirsi ja Sami kertovat kokemuksiaan siitä, kuinka tämä sairaus muokkaa lapsen elämää ja alkaa hallita kaikkien perheenjäsenten käyttäytymistä ja ajaa tunne-elämää vääristyneeseen suuntaan.

Aamusydämellä - alkoholistin lapsena

Kun juova alkoholisti ei syystä tai toisesta voi juoda, hän on kireä ja räjähdysherkkä, ja odottaa tilaisuutta löytää ”syy” lähteä taas juomaan. Raitis, toipunut alkoholisti taas on levollinen ja rento, kun tunne-elämä on tervehtynyt. Hänen ei enää tarvitse juoda eikä läheisen kantaa hänestä huolta.

Hoidon aikana läheisillekin selviää, mistä juomisen kontrollin menettäminen johtuu (sairaus) ja kuinka juomisen tarve on mahdollista poistaa asiantuntevan hoidon avulla. Yhteisön jäsenten samanaikainen toipuminen antaa hyvät eväät tulevaan. 

Erillinen läheishoito

Fenix-klinikoiden läheishoito on päihderiippuvaisten läheisille suunnattu intensiiviterapiakokonaisuus. Tämä hoitomuoto on mm. niille, joiden päihderiippuvuudesta kärsivää perheenjäsentä hoito ei ole tavoittanut tai esimerkiksi välit päihderiippuvaiseen ovat katkenneet kokonaan. Ja myös silloin jos läheisesi on raitistunut ja toipumisen tiellä, mutta koet olevasi vielä kovin kipuileva etkä osaa irrottautua sairauden aiheuttamista vanhoista käyttäytymismalleista.

Läheishoidon aikana käydään läpi päihderiippuvuussairauden läheisille aiheuttamat tunne-elämän vauriot ja keinot niistä irti pääsemiseen ja toipumiseen. Päämääränä on tarjota päihderiippuvaisten läheisille työkalut oman elämän hallintaan ja omien vahvuuksien löytämiseen, eli vapautuminen päihderiippuvuuden aiheuttamista vaurioista pysyvästi laadukkaaseen elämään.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset: läheisohjaaja Ulla Korpela, ulla.korpela@fenix-klinikat.fi tai 040 712 5804.

Huom! Paikkoja on rajoitetusti, varaa omasi nopeasti!

Alkoholismista voi toipua

Minnesotahoito