Minnesotahoito alkoholismiin 

Auttava puhelin:
  020 121 3300

Jätä viesti meille:
 Lomake

Läheisriippuvuus

Siinä missä alkoholistin elämä kietoutuu alkoholin ympärille, läheisen elämä kietoutuu alkoholistin ympärille. Juomattominakin aikoina läheisen levollisuus on kateissa, sillä seuraavaa romahdusta osataan odottaa ja pelätä.

Läheisriippuvuudesta kärsivän oman elämä jää vähitellen sivuseikaksi, kun päihderiippuvainen määrää elämisen tahdin. Oma elämä tuntuu katoavan, kun energia menee alkoholistista ja hänen asioistaan huolehtimiseen, epätoivoiseen juomisen kontrollointiin ja jälkien peittelyyn.

Perheessä päihderiippuvainen alkaa hallita muidenkin perheenjäsenten käyttäytymistä ja ajaa tunne-elämää vääristyneeseen suuntaan. Joudutaan salaamaan, selittelemään ja paikkaamaan noloja tilanteita. Päihderiippuvuus vaikuttaa vakavasti kaikkiin perheenjäseniin, myös lapsiin. Perheen pahoinvointi näkyy kulisseista huolimatta ulospäin epäsuorasti esimerkiksi lasten ja puolison epämääräisenä oireiluna.

Juomattominakin aikoina läheisen levollisuus on kateissa, sillä seuraavaa romahdusta osataan odottaa ja pelätä. Läheinen tunnistaa herkästi merkit, jotka kertovat juomisen alkavan pian.

Läheisriippuvuus on sairaus tai sairauden kaltainen tila, joka syntyy, kun ihminen elää jonkin hyvin voimakkaan ilmiön läheisyydessä eikä kykene käsittelemään tätä ilmiötä persoonallisuudessaan, vaan sopeutuu sen olemassaoloon.

Läheisriippuvainen on ihminen, joka on antanut toisen ihmisen käytöksen vaikuttaa itseensä ja joka on omistanut elämänsä tämän ihmisen käyttäytymisen hallitsemiseen. 

 

Voiko läheinen auttaa alkoholistia toipumaan? 

Läheinen ei voi saada alkoholistia toipumaan, vaikka antaisi kaikkensa. Hoitoon suostuttelussa läheinen voi kuitenkin auttaa ratkaisevasti. Joskus läheinen saattaa tahtomattaan mahdollistaa juomisen, vaikka tarkoitus on päinvastainen ja tähtää vilpittömästi vähintään juomisen vähenemiseen.

Fenix-klinikat voi auttaa, kun mietit, kuinka ottaisit asian puheeksi alkoholistin kanssa ja saisit hänet ottamaan hoidon vastaan.

Soita 020 121 3300 ja kysy lisää – annamme mielellämme vinkkejä ja toimintaohjeita.

 

Kuinka läheinen voi saada oman elämänsä takaisin itselleen? 

Fenix-klinikoilla alkoholistin hoitoon osallistuvat myös läheiset, jotka saavat tiedon sairaudesta ja siitä toipumisesta. Hoidon myötä he oppivat vähitellen tunnistamaan omat tarpeensa ja päästämään irti alkoholistin varjossa elämisestä. Oman elämän ja voimavarojen löytyminen on vapauttava tunne, joka palauttaa mielenrauhan ja elämänilon.

Lue myös lisää läheisille erikseen suunnatusta läheishoito-ohjelmastamme: ERILLINEN LÄHEISHOITO

Alkoholismista voi toipua

Minnesotahoito