Minnesotahoito alkoholismiin 

Auttava puhelin:
  020 121 3300

Jätä viesti meille:
 Lomake

Minnesotahoito – historia

Alkoholismi oli Yhdysvalloissa vielä 1930-luvulla parantumaton tauti eikä siihen ollut mitään tunnettua hoitokeinoa. Alkoholisteja suljettiin psykiatrisille pakkohoito-osastoille, joka oli ainoa keino pitää alkoholistit pois juomasta.

AA –liike (Alcoholics Anonymous) syntyi 1930-luvulla ja mullisti käsityksen siitä, että alkoholismista ei voisi toipua. Alkoholisteja alkoi raitistua AA:n avulla runsain joukoin, mikä oli ennenkokematonta. Alettiin puhua ns. ”AA:n ihmeestä” ja tämä ihme haluttiin ammattilaisten käyttöön päihdehoidossa. Tästä sai alkunsa minnesotahoidon ensivaiheet, kun Willmarin valtionsairaassa Minnesotan osavaltiossa AA:ssa raitistuneet alkoholistit otettiin mukaan yhdessä ammattilaisten kanssa kehittämään AA:n toipumisperiaatteisiin nojautuvan hoitoideologian.

Hoitoa kehitettiin ja sen pohjalta syntyi minnesotaideologia ja sen keskeiset 8 aksioomaa.

Minnesota hoitomenetelmällä alettiin saavuttaa ennennäkemättömiä hoitotuloksia alkoholismin hoidossa. Hoitomuoto alkoi levitä Yhdysvalloista Eurooppaan ja muualla maailmalle. Pohjoismaihin minnesotahoito rantautui ensimmäisenä Islantiin Nato-joukkojen myötä. Tänä päivänä Islannissa hoidetaan lähes 100% kaikesta päihdetyöstä minnesota-menetelmällä. Islannin voidaankin hyvällä syyllä sanoa omaavan maailman parhaan päihdehoidon. Islannin alkoholikuolleisuus on esimerkiksi Suomeen verrattuna noin 8-kertaa pienempi kuin Suomessa vaikka maiden alkoholikulttuuri on identtinen eli humalahakuinen. Vertaamalla Islantiin, Suomessa ei voida enää perustellusti perustella korkeaa kuolleisuutta juomakulttuurillamme. Ainoa eroa tuottava muuttuja Suomen ja Islannin välillä on päihdehoidon taso.

Suomeen hoitomuoto saapui ensimmäisen kerran löyhällä sovelluksella ns. myllyhoitona 1980 –luvulla, kun alkoholipoliittisen tutkimuslaitoksen tutkija Toivo Pöysä toi sovelluksen suomeen. Ensimmäinen puhtaampi minnesotahoidon sovellus syntyi suomeen 1990 –luvulla, kun Simo Seppelin perusti perheineen Minnesota-Hoito Oy:n Lapualle. Yritys toimii Lapualla tänäkin päivänä.

Suomessa on tällä hetkellä vain muutama yksittäinen hoitoyksikkö, joka tarjoaa minnesotahoitoa. Fenix-klinikat on yksi näistä.

Ota yhteyttä ja kysy lisää minnesotahoidostamme.

Alkoholismista voi toipua

Minnesotahoito